Ιστορία του Συλλόγου

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1837, μια ομάδα Βαυαρών αξιωματικών, δημοσίων υπαλλήλων, επιχειρηματιών και τεχνιτών, που είχαν έρθει με τον νεαρό βασιλιά Όθωνα φον Βίτελσμπαχ στην Ελλάδα και ήθελαν να περνούν τα βράδια τους ανάμεσα σε συμπατριώτες τους αποφάσισαν να μετατρέψουν τον μέχρι τότε χαλαρό σύλλογό τους σε εγγεγραμμένο σωματείο.

Αυτή ονομάστηκε εφεξής „Deutsche Gesellschaft Philadelphia in Athen“ (“Γερμανική Εταιρεία της Φιλαδέλφειας στην Αθήνα”) και εξοπλίστηκε με καταστατικό που προέβλεπε διοικητικό συμβούλιο, συνδρομές μελών και τακτικές συνεδριάσεις. Μέλη μπορούσαν να γίνουν μόνο όσοι ήταν Γερμανοί και διέμεναν στην Αθήνα. Οι γυναίκες αρχικά αποκλείονταν από τα μέλη.

Περίπου δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο σύλλογος απέκτησε ένα οικόπεδο στην οδό Ομήρου στο κέντρο της Αθήνας και έχτισε εκεί ένα κτίριο λέσχης με εστιατόριο και αίθουσα μπόουλινγκ.

Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η γερμανική διασπορά συναντιόταν εκεί καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών προσωπικοτήτων όπως οι αρχαιολόγοι Heinrich Schliemann και Wilhelm Dörpfeld, ο αστρονόμος Julius Schmidt και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Stefan von Streit.

Ο σύλλογος αριθμούσε εκείνη την εποχή περίπου εκατό μέλη. “Εκείνη την εποχή”, έγραψε ο χρονογράφος Karl Barth το 1936, “η αίθουσα συνάντησης δεν ήταν στην πραγματικότητα ποτέ άδεια, όλη την ημέρα υπήρχε μεγάλη ζωή, διάβασμα, παιχνίδι, φαγητό, γυμναστική, τραγούδι, και όλα αυτά εναλλάσσονταν ανά ώρα”.

Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι σήμαιναν βαθιές τομές στην ιστορία της κοινωνίας του συλλόγου Φιλαδέλφεια. Αφού ο σύλλογος επηρεάστηκε όλο και περισσότερο από τους Εθνικοσοσιαλιστές από το 1933 και μετά, απαλλοτριώθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τελικά χτίστηκε από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στην οδό Ομήρου το Ινστιτούτο Γκαίτε. Μετά από μια παρατεταμένη δικαστική διαμάχη, ο σύλλογος έλαβε αποζημίωση που επέτρεψε την κατασκευή του σημερινού πολιτιστικού κέντρου με αίθουσα εκδηλώσεων, εστιατόριο και αίθουσες σεμιναρίων, καθώς και μια πολυκατοικία στη συνοικία Μαρούσι-Πολύδροσο. Τα επίσημα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων πραγματοποιήθηκαν το 2004.

Σήμερα, ο σύλλογος Φιλαδέλφεια είναι το παλαιότερο εγγεγραμμένο σωματείο στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του συλλόγου μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο στη γερμανική γλώσσα “Geschichte der deutschen Gesellschaft PHILADELPHIA in Athen” (“Ιστορία του Γερμανικού Συλλόγου ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ στην Αθήνα”), που εκδόθηκε το 1936, το οποίο επανεκδόθηκε το 2001 με συμπληρώσεις και ένα παράρτημα για την ιστορία του συλλόγου μέχρι το 1997. Αντίγραφα του χρονογραφήματος του Συλλόγου μπορείτε να προμηθευτείτε από τη γραμματεία του Συλλόγου.

Σημαντικά μέλη του Συλλόγου

Ερρίκος Σλήμαν (1822-1890)

Αρχαιολόγος

Iούλιος Σμιτ (1825-1884)

Αστρονόμος και διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γκουσταύος Κλάους (1825-1908)

Πρωτοπόρος της αμπελουργίας

Βίλελμ Ντέρπφελντ (1835-1940)

Αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος

Ερνέστος Τσίλλερ (1837-1923)

Αρχαιολόγος και αρχιτέκτονας

Κωνσταντίνος Έσσλιν (1844-1920)

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Γιόχαν Καρλ Φιξ (1865-1922)

Ιδιοκτήτης ζυθοποιίας

Χανσ-Nτίτριχ Γκένσερ (1927-2016)

Πολιτικός